- Lopásvédelemben az Ön szakértő partnere +36 70 629 4747 +36 70 678 4646
Börtöntársból üzlettárs

Sok helyen szeretik az autólopást egyszerű bűntényként ábrázolni, de a valóság összetettebb: mondjuk inkább azt, hogy a tolvajok a gyorsan kivitelezhető egyszerűségre törekszenek. Egy gépkocsi eltulajdonításnak, ha csak rajtuk múlna, másodpercek alatt kellene megtörténnie, de ennél szerencsére azért több időt igényel az ajtó kinyitása, és a motor beindítása együtt.  

Amennyiben már sikerült felnyitni az autót és beülni, megpróbálják felmérni mennyi időbe kerül beindítani a motort és távozni a helyszínről. Ha úgy látják van idejük arra, hogy sikerrel járjanak, akkor megpróbálnak addig maradni, amíg fel nem bőg a motor...nekünk az a feladatunk, hogy a szerintük rendelkezésre álló időn belül az a motor meg se nyikkanjon. 

De hogyan lehet lerövidíteni az autóba való bejutáshoz és elindításához szükséges időt?

Sok népszerű elmélet és megoldás lehetséges ezzel kapcsolatban.

1. Betörés

Az egyik elmélet szerint a legnépszerűbb módszer az, amikor betörnek a tulajdonos házába, és elhozzák tóle a kulcsot. Ám napjainkban a bűnelkövetői csoportok gyakori találkozóhelye több, ennél egyszerűbb megoldást kínál. Köszönhetően a rendőrség áldozatkész munkájának, sokan közülük rendszeresen találkoznak a börtönökben. Ilyenkor nagyon komoly kapcsolatok, későbbiekben igen jól fizető üzleti társulások jönnek létre.

Akik eddig csak betörtek, de nem volt gépkocsival foglalkozó kapcsolatuk, azoknak majd lesz. A lakásokban talált értékeket mind összegyűjtik, és szakmaspecifikusan megtalálják a módját a további pénzszerzésnek. Sőt, ha szerencsések és találnak egy gépkocsit is, már tudni fogják merre lehet értékesíteni.  

hogyan lopják?

Megoldás: Egy jó biztonsági rendszerrel védett gépkocsit, aminek védelmi kódját a tulajdonos ismeri, nagyon nehéz eltulajdonítani. Javasoljuk a gyári védelmi rendszeren felül minimálisan egy indításgátló beszerelését! A betörésnél elsősorban a lakásban található értékek adják a motivációt, maga a gépkocsira nem mindig számítanak az elkövetők, tehát nem készülnek fel rá.

Természetesen pályafutásunk során már kerültünk kapcsolatba olyan csoportokkal, akik teljesen felkészülten, tippekre mentek. Ekkor minden információval rendelkeztek és a kellő ismerettségen belül aszakembereket is bevonták a tökéletes bűncselekmény elkövetésébe.

2. A pótkulcs

Következő módszer, amikor a pótkulcsokat egyenesen a márkaszervizből szerzik be. Ebben az esetben az egyik ott dolgozó szerelőt cserkészik be, akinek a megfelelő paraméterek átadását követően a kulcs beszerzése a feladata. A gyári adatokkal rendelkező kulccsal bármikor eltulajdonítható a jármű.

hogyan lopják?

A trükkös lopásoknál általában a tulajdonos figyelmét vonják el és olyan helyzetbe kényszerítik, hogy kiszálljon a gépkocsijából, majd egyszerűen elhajtanak a járó motorú autóval.  

Erre az egyik legjobb megoldás a rablásgátlás funkció alkalmazása. Ebben az esetben ahogy valaki beszáll a gépkocsiba, azonosítania kell magát. Ha ennek nem tesz időben eleget, a gépkocsi tiltásba kerül és leáll.

 3. Zár felnyitása kulcs nélkül

Az egyik legfontosabb pont az autóba történő bejutás!

Több lehetőség közül választhatnak az elkövetők. Az egyik leggyorsabb, amikor az ablakot törik be. Elsősorban olyan gépkocsiknál alkalmazzák, amelyek rendelkeznek pillangó ablakkal, például Peugeot gépkocsik. Ekkor a kis ablakot betörik és azon benyúlva nyitják az ajtót.

Vannak a piacon biztonsági fóliát ajánló cégek .Sajnálatos módon az ablakbetöréssel dolgozó elkövetők ismerik és felkészülnek erre is, de azokkal szemben akik nem profik ebben a műfajban,kíváló a fóliás védelem.

Másik az ajtó keretének kihajtása- például Suzuki gépkocsik - ekkor a résen át benyúlva tudják kinyitni a bezárt ajtót. 

Szaktudást igényel a zárkihúzás. Ebben az esetben a tolvaj egy menetes eszközzel ami egy jobb dugóhúzóra hasonlít, kihúzza a zárszerkezetet az ajtóból. A kihúzott zár alapján készülhet egy kulcsmásolat is!

hogyan lopják?

A profi gépkocsi tolvajok ügyelnek arra, hogy úgy adják át a lopott autót, hogy annak ne legyen semmi baja, ezáltal több lehetőség van a további felhasználásra.

Amelyik autónak a zárszerkezetét megrongálják már nem ér annyit.

Ennek köszönhetően kerültek felhasználást tekintve előtérbe az egyes zárfésű típusok. Vannak köztük olyanok, amiket mint a klasszikus filmekben is láthatunk, egy hajcsattal dolgozó filmhősünk hajt végre, de ennél ma már vannak nagyon komoly szerkezetek is. 

Az egyik megoldás a zárszerkezet eltávolítása és egy zárdudó alkalmazása. egyrészt jelzés a bűnelkövetőnek, hogy a tulajdonos odafigyel a gépkocsijára, másik a zárszerkezetből már nem lehet kulcsot reszelni.

Következő részben a gépkocsi elindításról esik pár szó. Tartsatok akkor is velünk!

2015-2017 © Oky Autoguard Kft. Lopásvédelemben az Ön szakértő partnere - Minden jog fenntartva.
Weboldal készítés - Arculattervezés: