- Lopásvédelemben az Ön szakértő partnere +36 70 629 4747 +36 70 678 4646
Csak a kezemet figyeljék!

Végy egy gémkapcsot (vagy kérj kölcsön egy hajtűt), hajtsd ki, majd egy csavarás jobbra, két tekerés balra és már nyitva is a zár. Sokszor láttunk régen ilyet az amerikai krimikben Macgyver után szabadon. Lakás, kocsi, táska ellent nem állt a technikának.

Szerencsére a zárgyártók mérnökei (és a filmkészítők) is ezen és a hasonló krimiken nőttek fel és az elmúlt évtizedekben egyre fejlettebb, bonyolultabb zárbetéteket alkottak. Nem mondjuk, hogy nem találkozunk ma már egyszerűnek mondható zárakkal, de szép számmal akadnak köztük kellően bonyolult szerkezetűek is. Vannak olyanok, amelyek eleve fel lettek készítve arra az esetre, ha illetéktelen, ám kellően szakavatott úriemberek szeretnék gyakorolni a kinyitásukat szigorúan csak tapasztalat szerzés céljából. Nos, kifejezetten az ilyen típusú lelkes gyakorlók számára készítettek a gyártók olyan zárszerkezetet, amelynek belsejébe tévedve a Minotaurusz labirintusának miniatűr mását találnánk  és olyan lamella  szerkezetet, amely a sok buherálás és nem kívánatos behatást úgy hálálja meg, hogy egyszerűen összesik. (Tessék kérem ezt figyelembe venni és egyszeri sikertelen kinyitási vagy kifésülési kísérlet után elsétálni!)

Az interneten elérhető videókból készítettünk egy összeállítást, amelyben megtekinthető pár alkalmazott módszer. Mielőtt azonban bárki megnézi a videót, fontos felhívás következik:

Mi nem azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy kitanítsuk a bűnözőket. Célunk megmutatni azt, hogy milyen könnyen és gyorsan juthatnak hozzá értékeinkhez még olyan esetben is, amikor feltétel nélkül bízunk a biztonságukért tett óvintézkedések hatékonyságában. Az erre szakosodott tolvajok ismerik a zárak kinyitásának minden csínját-bínját alacsonyabb vagy magasabb színvonalon nélkülünk is. (a videó után cikkünk folytatódik)


A lakások illetve biztonsági- és váltózáraknál egyaránt előszeretettel használt MULTi lock sokáig megfejthetetlen volt. Legalább is ez volt a hiedelem. Azonban, ahogy mondani szokás: amit ember zárt be, azt egy másik ki is tudja nyitni előbb vagy utóbb, ez a hit már a múlté. Csiribí- csiribá, és a zár nyitva.

Ezt segíti elő az is, hogy az elmúlt években, ahogy fejlesztettek a gyártók, úgy fejlődött velük majdnem egy ütemben egy másik iparág is. Vannak olyan cégek, amelyek arra specializálódtak, hogy a zárak kinyitásával foglalkozó szakembereknek, akiket régen lakatosnak hívtak, ma valószínűleg „bejutási menedzserek”, adjanak professzionális eszközöket. Itt szögezzük le, ezek az eszközök nem arra készültek, hogy bűncselekményeket  kövessenek el velük, mégis hozzá jutnak sajnos arra illetéktelenek is. A zárak ilyen típusú feltörésénél nem biztos, hogy találnak idegen kezűséget, sőt, olyan eset is van, amikor vissza is zárják az ajtókat! Gépjárműlopásoknál volt több eset is, amikor a tolvaj megfésülve a zárat bejutott ugyan a gépkocsiba, de az abban elhelyezett lopásvédelmi eszköz kifogott rajta. Vágya azonban nem csökkent az autó megszerzésére. Így gondosan visszazárta a kocsit, és miután körbejárta a lehetőségeket, megtudta mit kell tennie a bent lévő rendszer kiiktatására, még aznap vissza is ment és ellopta.

Ne higgyük azt, hogy egy védelmi rendszernek csak egy alkalommal kell feltartóztatnia a tolvajt! Tudomásul kell venni, hogy visszajáró vendégeink is lehetnek. Ezért fontos, hogy a beszerelt lopásvédelmet is hozzáférhetetlenné tegyük.

2015-2017 © Oky Autoguard Kft. Lopásvédelemben az Ön szakértő partnere - Minden jog fenntartva.
Weboldal készítés - Arculattervezés: